Dyrene på Berge Gård

Her kan du lese om dyrene på Berge Gård.

 

Høner

Vi har også en liten flokk tunhøner som aller helst vil være ute så mye som mulig og gjerne tar imot matrester og godbiter fra den som besøker gården. Vi driver ikke avl på rasehøner, men praktiserer mer frittgående bohemliv for de som bor i hønsehuset.

Kanin

Trønderkanin er den eneste norsk kaninrasen vi har, avlet fram i Trondheim på 1930-tallet. Den blir nå regnet som kritisk truet rase. Vi har en egen avdeling for ungekaninene som er tilrettelagt for besøk. De elsker å få besøk med kos og godbiter fra gjestene!

Duer

Øverst på låven har vi en flokk med hvite duer. Duehuset kan besøkes etter avtale og der kan du enten gå inn til duene og hilse på eller du kan beundre dem fra utsiden. De elsker å ta seg flyturer ute, men på grunn av rikelig med rovfugler i området, må utslipp av duene vurderes og overvåkes nøye.

Vaktel

I duehuset bor der også vaktel. De liker seg aller best på bakken og passer derfor godt sammen med duene som helst holder seg så høyt oppe som mulig. Egg fra vaktel kan spises av den som har egg-allergi og regnes som en delikatesse.

Kyr

Kyrne på Berge Gård er de som stort sett styrer dagene våre. Vi har ca 30 melkekyr i tillegg til kviger, okser og kalver. Tilsammen rundt 80-90 dyr i fjøset, og alle har de navn, både kyr og okser. Vi er et av de gårdsbrukene i landet som ennå har båsfjøs og som er i en slik situasjon at det ikke er mulig for oss å gå over til noe annet på det nåværende tidspunkt. Siden båsfjøs betyr at melkekyrne får mindre bevegelse enn i et løsdriftfjøs, kompenserer vi for dette ved jevnlig mosjonsrunder ute i løpet av hele året i tillegg til beite i sesongen selvsagt.

Beitesesongen for melkekyrne varer fra mai til oktober/november. De fleste får gå i utmark og på setervoller det meste av sommeren. Kalvene elsker å løpe ute om vinteren og leke i snøen på sine ukentlige lufteturer gjennom vinteren.

Våren 2021 har vi begynt med diende kalv. Det betyr at kalven får gå sammen med mor og får melk fra henne så lenge den trenger det samtidig som kua blir melket.

Vi har ca 250 000 liter melk i kvote og all melk blir levert til TINE og det lokale meieriet vårt som lager blåmuggost, -blant annet den fantastiske Selbu Blå! Meieriet ligger bare få kilometer unna, så dette er i høyeste grad bærekraftig produksjon!

Norsk kystgeit

Dette er en rase som regnes som kritisk truet. Norsk Kystgeit er en norsk geiterase opprinnelig fra Vestlandet, ved Stadt. Den er ikke egnet som melkegeit, men avlet frem for å være sterk, robust og med god kjøttfylde. Den tåler godt en røff vinter ute og har sterke bein som bærer godt i bratte bakker og over svaberg.

Vi har bestilt 5 geitekje og 1 bukk fra Nordmøre som skal flytte inn til oss høsten 2021. Setervollene våre gror igjen og geitene skal vi ha til å holde kulturlandskapet ved like. Og så er ved veldig trivelige og sosiale dyr som gir en helt spesiell atmosfære.

Katt

Vi har opp til flere katter på gården. De holder skadedyr unna fjøs og låve og bidrar på den måten til gårdsdriften. De fleste kattene er steriliserte/kastrerte, men vi har 2 hunkatter som får noen kull innimellom. Vi synes at gård og kattunger hører liksom litt sammen og vi har ingen problemer med å få gitt bort kattungene til gode hjem.

Hund

Vi har 2 hunder på gården: Birk som er en norsk grå elghund og Peik som er blanding mellom border collie og svart elghund. De er begge 11 år gamle og brukes i elgjakt, som familiehunder og turkompiser. De er begge veldig vennlige og greie, men spesielt Peik kan bråke litt.

Birk er litt mer forsiktig og er engstelig for både vind, dårlig vær og høye lyder. Da vil han helst ligge inne ved senga til «Far». Han er gårdens Ludvik fra Flåklypa, mens Peik er mer som Solan; Alltid lykkelig, positiv og full av energi.